weetjes

Wetenswaardigheden over van alles en nog wat

Het café, gevestigd in een karakteristiek hoekpand aan de G.A. van Nispenstraat in het Arnhemse Burgemeesterskwartier, is in de loop van ruim vijftig jaar van een bescheiden bruin buurtcafé uitgegroeid tot een bruisend horecabedrijf van allure. Dat is vanzelfsprekend niet alleen te danken aan de inspanningen van de ondernemers die het café in oktober 2010 overnamen, maar vooral ook aan de gasten die er over de vloer komen.

De buurbewoners die er nog steeds graag een biertje of andere versnapering drinken, kregen de laatste jaren gezelschap van een nieuwe en steeds hechter wordende gastenkring die is opgebouwd uit een mooie doorsnee van de Nederlandse samenleving. Ook veel ondernemers uit de wijde omgeving zijn er traditiegetrouw kind aan huis.

La Cannette heeft altijd een naam gehad die klinkt als een klok. Zo was het café één van de eerste horecabedrijven in Arnhem die Brand Bier als huismerk van de tap mocht voeren. De toen nog zelfstandige brouwer uit het Limburgse Wijlre, bepaald niet wars van enige arrogantie, sloot alleen maar contracten met toonaangevende bedrijven die zich op positieve wijze wisten te onderscheiden van de grijze middenmoot. Tegenwoordig schenken wij het heerlijke Hertog Jan bier.

weetjes
weetjes
weetjes

weetjes

What’s in a name?

Het vermoeden bestaat dat de naamgever van La Cannette, wijlen Ad van Haren, zijn leesbril niet op had of wellicht een tikkeltje après-boire was toen hij in het woordenboek op zoek was naar een mooi Franse naam voor zijn etablissement. Had hij gekozen voor de Franse vertaling van ‘tapkraan’, had de zaak La Cannelle geheten; wanneer zijn keuze was gevallen of het Franse equivalent van café De Eendenborst, had nu de naam La Canette, met één ‘n’ dus, op de gevel geprijkt. Hoe dan ook; La Cannette komt niet voor in het Franse woordenboek. Het woord heeft dan ook maar één betekenis: een prachtig en veelzijdig café in het Arnhemse Burgemeesterskwartier.

wetenwaardigheden

Speciaalbier

Onder de vorige eigenaars was speciaalbier nooit echt een item in La Cannette. De bierdrinkende gasten nestelden zich vol overgave achter een vorstelijk getapt glas Brand Bier en daarmee was de kous wel af. Hoewel die vlieger er voor de meeste bierdrinkers nog steeds op gaat, meldden zich de laatste jaren toch steeds meer liefhebbers van speciaalbier. Hardlopers zijn inmiddels Brigand van brouwerij Van Honsebrouck en Westmalle Dubbel en Tripel (alle uitsluitend op fles). In het najaar is er steevast Brand Dubbelbock van de tap verkrijgbaar.

wetenwaardigheden

Jägermeister

De huiswijnen gaan bij La Cannette als zoete broodjes over de bar en ook buitenlands gedistilleerd, met Bacardi en vodka als koplopers, mag zich er in een grote belangstelling verheugen. In populariteit worden de wijnen en mixdranken echter ruimschoots overtroffen door Jägermeister. Het kruidenbitter uit het Duitse Wolffenbüttel wordt er als een kind gekoesterd. Vandaar dat de vriezer er dan ook aangeduid wordt als couveuse.

 

Borrelgarnituren & Indische maaltijden

Goed gastheerschap kent bij La Cannette geen grenzen. Dave en zijn medewerkers gaan dan ook met de regelmaat van de klok rond met lekkere hapjes van het huis. Daarnaast hebben ze vanzelfsprekend verschillende warme en koude bittergarnituren op de kaart staan. Liefhebbers van saté zijn er iedere eerste vrijdag van de maand aan het juiste adres: vanaf 18.00 wordt dan de alom bekende La Cannette’s Saté gepresenteerd. Aangeboden door het huis wel te verstaan. Inmiddels werd nog een volgende culinaire traditie geboren: iedere vierde donderdag van de maand wordt er vanaf 18.00 uur op hoog niveau Indisch gekookt. Voor de bijzonder schappelijke prijs van € 12,50 krijgen de gasten een overheerlijke Indische maaltijd voorgeschoteld.

wetenwaardigheden